Teakészítés szabályai

A teázás szent. Ezért teáznunk valódi élvezettel kell. Meg kell adnunk módját a előkészületektől a végéig. Többszörös hatást ugyanis nemcsak a jól összeállított gyógynövényekben rejlő ereje gyakorol ránk. A hangulat, a csend, vagy békés zene, esetleg egy jó társaság, vagy barát éppúgy képes gyógyulást idézni, mint a legvarázslatosabb szer.

Igyekezzünk éppen ezért teljes átéléssel ráhangolódni. Próbáljuk magunkat kizökkenteni erre az időre a hétköznapok szürkeségéből, így a teázás valódi szertartássá alakul. Eza nap öröme.

Teakészítés

Növényi részek, melyekből tea készülhet: gyökér (radix), kéreg (cortex), levél (folium), mag (semen), termés (fructus), virágos hajtás (herba).

A gyökerekből, kérgekből, egyéb fás részekből főzetet készítünk. A levelekből, virágokból, füvekből, és olyan termésekből, melyek illóolajat tartalmaznak, forrázat készül. Az olyan növényi részek, amelyek magas hő hatására veszítenek hatásukból (pl. csipkebogyó, orvosiziliz gyökér) áztatással készülnek.

Főzet (decoctum) készítése:

A teafüvet a forrásban lévő tiszta (tisztított vagy ásvány) vízhez adjuk, lefedjük, majd lassú tűzön tovább főzzük (általában 5-15 percig), majd tűzről levéve további 15-45 percig állni hagyjuk. Ezt követően szűrjük. Langyosan fogyasztjuk.

Forrázat (infusum) készítése:

A teafüvet forrásban lévő tiszta (tisztított vagy ásvány) vízzel felöntjük, lefedjük, majd az előírt ideig (általában 5-15 percig) állni hagyjuk. Ezután szűrjük, langyosan fogyasztjuk.

Áztatás (maceratio) készítése:

Az összezúzott növényi részt langyos tiszta (tisztított, vagy ásvány) vízben 8-12 órán át áztatjuk. Ezt követően szűrjük, felmelegítjük, s langyosan fogyasztjuk.

A gyógyteákat általában ízesítés nélkül fogyasztjuk, de többségük mézzel és citrommal  is ízesíthető. A gyermekek számára készült teák, illetve köhögésre készült teák esetében ez kifejezetten javallott, de az ízesítést kizárólag a már langyos teába keverjük bele. Lehetőség szerint ne édesítsünk cukorral.

“Három szó okoz lázat, három szó szögez ágyhoz: megváltoztatni az életet. Ez a cél. Tiszta, egyszerű. Az utat azonban, amely elvezet a célhoz, nem látjuk. A betegség az út hiánya, bizonytalansága. Nem egy kérdés előtt állunk, hanem benne vagyunk a kérdésben. Magunk vagyunk a kérdés. Új életet szeretnénk, ám az akaratnak, amely a régi élet része, nincs semmi ereje. Olyanok vagyunk, mint a gyerekek, akik a bal kezükkel nyújtanak egy golyót, ám nem engedik el, csak, amikor meggyőződtek róla, hogy a jobb kezükben ott van cserébe egy pénzdarab: nagyon szeretnénk új életet, ám úgy, hogy ne veszítsük el közben a régit. Nem ismerjük meg az átmenet pillanatát, az üres kéz időszakát.” Thomas D`Ansembourg

Mama drog:

A gyógynövényekből nyugodtan ihatunk az élvezet kedvéért, vagy fekete tea, esetleg kávé helyett is csupán a teázás öröméért, de ne essünk túlzásokba, napi egy-két csésze tea fölötti mennyiséget ezekből a füvekből is csak akkor igyunk, ha egy hozzáértő szakember javasolja kúraszerű alkalmazásra.

A natúr teákat egyhuzamban csak 2-3 hónapig igyunk, aztán tartsunk szünetet. Belőlük teakeverék készítését is kerüljük, mert egyes alkotórészek felerősíthetik, míg más összetevőik elnyomhatják egymás hatását. Gyógyteakeverékeket magunk is összeállíthatunk.

Gyógyteák, gyógynövény teák

A gyógyteák azon növényekből összeállított teakeverékek, melyekből teát főzve egyes betegségek tüneteit csillapíthatjuk, illetve gyógyulhatunk fel belőlük. A különböző gyógynövények több eltérő hatású hatóanyagot is tartalmazhatnak, ezért egy-egy gyógynövény többféle betegség kezelésére is alkalmas lehet. A gyógynövények fogyasztása során fontos a szabályos időközönkénti ismétlődés elve, mert az emberi szervezet is ciklusosan működik. Ez azt jelenti, hogy szabályos időközönként szüneteltetni kell a kúrát. A tea fogyasztása csak akkor lesz eredményes, ha azt következetesen és kitartóan végzik megfelelő adagolás és táplálkozás mellett. Az egykomponensű gyógyteák és gyógytea keverékek olyan termékek, amelyeknek alapanyaga kizárólag a gyógynövény hatásos része. A bio teák olyan gyógynövény alapú teák, melyek megfelelnek a bio termékekre vonatkozó minden előírásnak termőhely, begyűjtés, talajvédés-kártevő-mentesítés, feldolgozás, raktározás tekintetében és mindezt szigorú dokumentációval igazolják. Az élvezeti teák olyan teakeverékek, amelyek alapanyaga a gyógynövény hatásos része, de élvezeti értékét temészetes vagy természetazonos anyagokkal fokozták.

A gyógytea készítés általános szabályai

A gyógyteákat készíthetjük virágból, levélből, gyökérből, termésből és kéregből. A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag 3 gramm, egy csapott evőkanálnyi mennyiség, ezt kell leönteni 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel. Utána le kell fedni, majd állni hagyni 15-20 percig. Ha kicsit több ez az idő, az nem baj, de ha 1 óránál tovább hagyják ázni, akkor már ne igyuk meg, inkább készítsünk frisset. A gyökereket, kérgeket, a termést főzzük, általában 5-10 percig. A katángot is főzni kell, mivel kemény szerkezetű a szára, csak így oldódik ki belőle a hatóanyag. Főzéssel készítjük még a kovasav tartalmú növényeket, pl. a zsurlót. Hideg áztatással készülnek a nyálkatartalmú növények, mint a mályva, a kankalin. Ezeket 4- 5 órán át áztatjuk. A csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 60 C felett, ezért szintén hideg vízben áztatjuk 5-6 órán át. A fehér fagyöngyöt mészmentes hideg vízben kell 12 órán át áztatni, célszerű este beáztatni, reggel meginni a teáját. Nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik (szűrő, csésze), az ne készüljön fémből. Ízesítés nem javasolt, de ha élvezeti teaként isszák a teát, akkor lehet bele tenni mézet, citromot, de sohasem a forró teába! A méz fontos enzimjei, a citrom C- vitaminja 40 fok felett elbomlanak, várjanak tehát, míg langyosra hűl a tea. A méz gyógyhatása fontos tényező, soha ne édesítsék a teájukat cukorral.

Gyógyteák, gyógynövény teák elkészítése

Gyógyteát legegyszerűbben a gyógyfüvek forrázásával készíthetjük. A teakeveréket tegyük a teakészítő edénybe, majd öntsünk rá forrásban lévő vizet, azután 10 percre fedjük le. Főzéssel is készíthetünk gyógyteát, elsősorban gyökerekből, kérgekből, de a virágokat, leveleket is felhasználhatjuk. A teaanyagot forrásban lévő vízhez adjuk, az edényt lefedjük, majd néhány percig forraljuk. Utána a tűzről levett főzetet állni hagyjuk legalább 30 percig. Fogyasztás előtt leszűrjük. A gyógyteák elkészítéséhez zománcozott, tiszta, jól zárható fedővel rendelkező edényt használjunk. Ha más utasítás nincs, adagonként egy evőkanál teakeveréket és 2,5-3 dl vizet mérjünk ki. Az elkészített teákat, ha ellenjavallat nincs, cukorral, a köhögést csillapító teákat mézzel édesítjük. Az étvágyat csökkentő teákat az étkezést megelőzően 20 perccel, az emésztést elősegítő, epe- és májbetegségeket gyógyító teákat az étkezés végén kell alkalmazni. A vízhajtó, köhögéscsillapító, magas vérnyomást csökkentő teákat napközben bármikor, a gyomorsavcsökkentő, bélféregűző teákat este kell fogyasztani. A teából egyszerre csak annyit készítsünk, amennyire alkalmanként szükségünk van. Ha naponta többször teázunk, akkor egyszerre nagyobb mennyiséget is főzhetünk. A maradékot mindig hűvös helyen tároljuk.